[ad_1]

Фото ілюстративне

Фото ілюстративне

19 серпня віряни святкують Яблуневий спас чи Преображення Господнє.

Це свято вважається одним з визначних серед Дванадесятих свят ще з четвертого століття від Різдва Христового.

Сьогодні віряни святкують Преображення Господа Ісуса Христа, а також дякують Господу за урожай. В цей час заборонено вживати м’ясо, проте на Спасівку можна пити вино та їсти рибу. 

Ісус взяв із собою Петра, Івана і Якова і піднявся на гору Фавор. 

Під час молитви Ісус почав світитись, що побачили його учні. Вони зрозуміли, що він не просто земна людина, а Син Божий. Це свято інколи згадують як «Спас на горі».

В Україні це свято частіше відоме як «Яблучний Спас» або просто «Спас». В народі вважається, що ця дата пов’язана з часом, коли літо добігає кінця, і осінь розпочинає своє панування. Коли преображається також природа.

До речі, це свято не одразу увійшло у християнський світ, адже його спочатку святкували лише східні церкви. Багато звичаїв збереглося від язичництва, які присвячені врожаю. Лише у середині 15 століття католицька церква почала відзначати це свято.

У цей день відвідати церковну службу. Втім, при вході до храму віряни не мають прийти з порожніми руками. Вони несуть кошики, наповнені фруктами як-от сливи, груші, яблука, виноград, польові квітучі рослини, колоски пшениці, судини з медом, і різних лікувальних рослин.

В цей день господині пекли перші калачі та хліб з врожаїв пшениці. Але основна страва — яблука. Яблука включали як начинку для пирогів, вареничів, рулетів та інших страв. Також в цей день звичайно запікати яблука в печі або духовці.

Народні прикмети на сьогодні:

  • Яка у цей день буде погода, такою вона буде і 14 жовтня під час святкування Покрови.
  • Передвісником снігу у січні — теплий серпневий ранок. Очікуйте сніжної зими, якщо сьогодні будуть опади.
  • Якщо когось з родини бджола ужалить — чекайте гостей.
  • У народі вірять, що якщо з’їсти освячені мед та яблука, ваші бажання здійсняться.

[ad_2]

Источник: 0372.ua

Добавить комментарий

Ваш адрес email не будет опубликован. Обязательные поля помечены *